Besøk med omvisning i Studiesalen i Nasjonalmuseet
apr.
8.
11:00 a.m.11:00

Besøk med omvisning i Studiesalen i Nasjonalmuseet

Styret inviterer til et besøk i Nasjonalmuseets studiesal

Tirsdag 8. april 2025 kl. 15.00

Bondekone med kornband

Vincent van Gogh
August 1885
Gave fra Nasjonalgalleriets venner 1919

Kunsthistoriker Møyfrid Tveit og kurator Ingrid Wisløff Aars orienterer oss om samlingen i Studiesalen, Nasjonalmuseet i Oslo. Vi blir orientert om et fint utvalg høydepunkter av grafikk og tegning - eksempler som viser spenn både i tid, funksjon og uttrykk. I tillegg vil vi få se gaver fra Nasjonalgalleriets Venner, blant annet de tre Van Gogh-tegningene som ble gitt i 1919, som bildet til venstre: Vincent van Gogh (1853-1890): Bondekone med kornband. I tillegg får vi se en gouache på pergament som var en av fjorårets nyervervelser: Magdalena Furst, Rosa tulipan med oldenborre, mellom 1671-1716.

Sted: Vi møtes i Vestibylen KL 14.45, Nasjonalmuseet i Oslo.

Arrangementet er fulltegnet.

Velkommen!

Vennlig hilsen Hans Chr. Magnus, styreleder

Vis arrangement →
Share
Kunst- og kulturreise til München, Bayern og  Gabriele-Münter-Haus i Murna
sep.
4.
til 7. sep.

Kunst- og kulturreise til München, Bayern og Gabriele-Münter-Haus i Murna

  • Google Calendar ICS

Velkommen til en ny og spennende kulturreise til München, Bayern og Gabriele-Münter-Haus i Murnau

4. – 7. september 2025

Den tradisjonsrike og vakre byen München, hovedstaden i Bayern (grunnlagt allerede i 1158) fremstår i dag som en blanding av High Tech og tradisjon, folkelighet og finkultur. Bayern er den delstaten med flest museer og vi skal bli godt kjent med flere av disse.

På markedsplassen, som ligger tilbaketrukket fra Marienplatz, kan vi smake og kjøpe bayerske spesialiteter. Men du kan ikke ha vært i München uten å svinge begeret i ølhallen Hofbräuhaus.

 Alt dette får vi oppleve i tillegg til et slottsbesøk og utflukt til Gabriele-Münter-Haus, en viktig base både for kjærligheten mellom Münter& Kandinsky og Der Blaue Reiter.

Tone Vesti Wilse er med som reiseleder og legger alt til rette for gruppen. Vi har også med en lokal norsktalende guide, Reidun Alvestad-Aschenbrenner.

Velkommen til en ny og spennende kulturreise i samarbeid med Nasjonalgalleriet Venner og Reiseakademiet i Fredrikstad.

Torsdag 4. september 2025

Avreise fra Gardermoen kl. 11.00 med Norwegian direkte til München med ankomst kl. 13.15. Her blir vi møtt av vår lokale guide, Reidun som tar oss direkte med til Schloss Schleißheim. Det blir både omvisning og tid til å vandre litt rundt i parken før ferden går videre inn til München til en «byomvisning». Her får vi vite litt mer om byens historie og noen høydepunkter.

Vi sjekker inn på vårt bosted Arthotel sentralt i München. Etter innsjekk møtes vi for felles informasjon og velkomstmiddag på et hyggelig sted i nærheten. Omvisninger og velkomstmiddag er inkludert..

Fredag 5. september 2025

Etter en god frokost er vi på vei til et av dagens høydepunkter. Dagens hovedfokus blir på «Pinakothekene» og museenes samlinger. Dere får omvisning i både Alte og Pinakothek der Moderne, og det blir i tillegg også tid til vandringer på egenhand.

Denne kvelden er fri til egen disposisjon, men for de som ønsker det, vil det bli lagt opp til en felles middag for egen regning.

Frokost, omvisninger og inngangsbilletter er inkludert.

Lørdag 6. september 2025

Rett etter frokost møtes vi i Kunstmuseum Lenbachhaus. Her finnes den største samlingen av «Der Blaue Reiter», en av de viktigste gruppene innen avantgarde-kunst i det tyvende århundret. Lenbach-villaen ble bygget av maleren Franz von Lenbach mellom 1887 og 1891.  I 1924 solgte Lenbachs enke både bygningen, deler av inventaret og kunstverkene til byen München. Dette var starten til Lenbachhaus kunstsamling. I 2013 ble villaen utvidet med et moderne nytt bygg. Dette blir en god forberedelse til utflukten neste dag. Resten av dagen er til fri disposisjon.

De som er lystne på enda mer kunst og slott, kan et besøk i Kunsthalle anbefales eller ta trikken til barokkslott Schloss Nymphenburg, som regnes som et av de vakreste slott i verden.

Vi møtes igjen på hotellet ved syvtiden og går samlet til Augustiner-Keller. Her får vi både svingt begeret og smakt på deilige bayerske spesialiteter. Frokost, middag, Inngangsbilletter, omvisninger og audioguider er inkludert.

Søndag 7. september 2025

Gabriele Münters hus i Murnau i Tyskland. Fotograf: Kjersti Sissener

Etter frokost gjør vi oss klare for utsjekking fra hotellet før avreise til Gabriele-Münter-Haus i byen Murnau am Staffelsee, en bayersk landsby som ligger om lag ti mil syd for München.

Huset i Murnau, som Gabriele Münter og Wassily Kandinsky innredet sammen i årene 1909 til 1914 ble en viktig base for Der Blaue Reiter-gruppen.  Paret planla å leve der sammen for alltid, men skjebnen ville det annerledes.

Dagen avsluttes med et besøk i Buchheim Museum, som også kalles «Museum of Fantasy». Museet ligger vakkert til ved Starnberger See.

Her blir det muligheter til å se museets samling, kanskje et bad for de som «orker» eller bare nyte omgivelsene før bussen tar oss videre til flyplassen.Avreise med fly fra München kl. 17.45 med Norwegian direkte til Oslo Gardermoen med ankomst kl. 20.00 søndag kveld. Frokost, omvisninger og inngangsbilletter samt skandinavisktalende guide på bussen er inkludert.

Pris per person kr 15 500 som inkluderer:

- Flybilletter Oslo-München tur og retur med Norwegian.

- Overnatting i delt dobbeltrom med alle fasiliteter på ARTHotel München.

- 3 frokost og 2 middager inkludert.

- All transport under oppholdet.

- Inngangsbilletter til de museer vi skal besøke.

- Norsktalende lokalguide under oppholdet i München.

- Norsk reiseleder vil være Tone V. Wilse

Tillegg for enkeltrom kr 1 850

Vi har begrenset antall fly og hotellrom til disposisjon, så vi anbefaler å være rask med en påmelding. Vi har 25 plasser til disposisjon.

Turen blir arrangert av Nasjonalgalleriets Venner i samarbeid med Reiseakademiet i Fredrikstad som er medlem av Reisegarantifondet.

Påmelding skjer direkte til Reiseakademiet i Fredrikstad på mail: post@reiseakademiet.no eller telefon 6933 4400.

Vis arrangement →
Share

Kunstgave til Nasjonalmuseet
jan.
15.
11:00 a.m.11:00

Kunstgave til Nasjonalmuseet

15. januar 2025 overrakte Hans Chr Magnus Nasjonalgalleriets venners kunstgave, Jasper Johns, (f. 1930) grafiske arbeid Flag (Moratorium) skapt i 1969, til Nasjonalmuseets direktør Ingrid Røynesdal. Han orienterte også om Venneforeningens historikk og at Nasjonalgalleriets venner i over hundre år har bidratt med over 140 verk av utenlandske kunstnere til Nasjonalgalleriet /Nasjonalmuseet. Verket «Flag» følger opp Nasjonalmuseets prioritering av grafikk fra USAs kunstliv i etterkrigstiden og mer spesielt Jasper Johns virke som grafiker. Direktør Ingrid Røynesdal tok imot kunstverket og Øystein avsluttet gaveoverrekkelsen med en orientering av Jasper Johns liv og virke.



Vis arrangement →
Share
Foredrag: Wien 1900
feb.
14.
10:00 a.m.10:00

Foredrag: Wien 1900

WIEN 1900

Foredrag ved arkitekt Erik Collett og kunsthistoriker Øystein Ustvedt

Onsdag 14. februar 2024, kl. 1700

Sted: Produksjonsrom 1, 4 etasje (heis), Sentralen

I forkant av Nasjonalgalleriets Venners s reise til Wien våren 2024 arrangerte vi et foredrag med tema Wien rundt 1900. Arkitekt og styremedlem av NGV Erik Collett og kunsthistoriker og kurator i Nasjonalmuseet Øystein Ustvedt fortalte oss om Wien rundt 1900.

Foredraget belyste en storby full av toneangivende kunst, arkitektur og design, men også preget av nyskapende vitenskapelig arbeid, et blomstrende intellektuelt liv og sterke politiske, sosiale og økonomiske kontraster. Erik Collett og Øystein Ustvedt loset oss gjennom det kakofoniske myldret som Wien hadde å by på i denne tiden, med vekt på tidens arkitektur og billedkunst.

Vis arrangement →
Share
Kunst og kultur i København
mars
31.
til 3. apr.

Kunst og kultur i København

  • Google Calendar ICS

En spennende kunst– og kulturhelg i København med besøk på Lousiana Kunstmuseum i Humlebæk, Arne Jacobsens Bellevue Strandbad, Ordrupgaard i Charlottenlund, Statens Museum for Kunst og Den Hirschsprungske Samling.

Torsdag 31. mars

Vi reiste torsdag kl 14.00 med DFDS. Fri tid på båten til vi møttes til et velkomst-glass. Arkitekt Erik Collett snakket om Arne Jacobsens Bellevue Strandbad og Snøhettas tilbygg på Ordrupgaard. Kunsthistoriker Hans Peter Reiss holdt foredrag om kunstneren Sonia Delaunay som er utstilt på Lousiana Kunstmuseum. Middag ved 20.30-tiden.

Fredag 1. april

Frokost ombord. Buss hentet oss ved båten og turen gikk nordover. Første stopp var ved Arne Jacobsens Bellevue Strandbad. Deretter fortsatt vi til Louisiana Kunstmuseum med omvisning. Lunsj på egen hånd, i en av museets restauranter, og man hadde egen tid i museet til kl 1400. Da gikk bussen sydover til København.

På veien besøkte vi Ordrupgaard Kunstmuseum i Charlottelund. Vi fikk omvisning og egen tid i museet. Bussen tok oss til Hotel Phoenix i København for innsjekking. Vi hadde fri tid frem til felles middag kl 1930 i Restaurant Den Lille Fede i nærheten av hotellet.

Lørdag 2. april

Etter morgenmad gikk vi fra hotellet gjennom Kongens Hage til Statens Museum for Kunst (SMK) og omvisning. Derfra gikk vi til Den Hirschprungske Samling, -rett ved SMK. Omvisning var kl 14.00. Vi møttes til middag kl 19.30, med felles avgang fra hotellet til restaurant Zeleste.

Søndag 3. april

Hjemreise til Oslo

Vis arrangement →
Share
Omvisning Vigelandsparken
sep.
23.
5:00 p.m.17:00

Omvisning Vigelandsparken

Å høre Jarle Strømodden fra Vigelandsmuseet fortelle om Gustav Vigeland en grå onsdag i september ble en hel liten begivenhet. Vandringen begynte like under Monolitten, Vigelands største skulptur hugget fram av en blokk på 470 tonn. Frakten fra Iddefjorden pågikk fra oktober 1926 til februar 1927 og på det meste ble steinen flyttet fem meter om dagen. I 13 år fra sommeren 1939 var de tre menn som hogget fram skulpturen, en svenske, en danske og en nordmann.

Strømodden fortalte engasjert om mannen som hadde få venner og desto flere fiender, som insisterte og fikk det som han ville med planen for parken der alle linjer går ut fra Monolitten. Å skape skulpturer i stein tar tid. Granittgruppene fikk form i 1914-15 og var opprinnelig planlagt for Abelhaugen, men de fleste av dem kom på plass rundt Monolitten først etter andre verdenskrig.

Vigeland anså selv Fontenen som sitt livsverk, men det skulle vise seg at det var Monolitten som ble livsverket. Strømodden omtalte trærne som er samlet i grupper på fem i hvert av de fire hjørnene rundt fontenen så flere av oss så dem som for første gang. Menneskene som omkranser Fontenen, i trærne og på de 60 relieffene, fremstår som i livskriser i ulike faser av livet. Som Strømodden oppsummerte: Vi kan betrakte skulpturene på Broen, rundt Fontenen og i Monolitten som bilder på forskjellige sider ved mellommenneskelige forhold. Det at skulpturene er nakne, uten klær og personlig uttrykk, gjør dem tid- og klasseløse, noe Vigeland var opptatt av.

Sinnataggen er nest siste stopp. Den første skissen skal ha blitt laget i London i 1921. Men Vigeland ga ikke skulpturene sine navn, det var kritiker Lorentzen i Drammens Tidende som først satte navnet på trykk i 1931.

Strømodden fortjener mer enn referat, han må oppleves. Historiene om Oslo kommune og Frognerparken og arbeid til dem som trengte det mest, om trær og grøntarealer, om bronsefontenen og smijernsarbeidene i porten er bare noen av de mange anekdotene som fulgte med vandringen for Nasjonalgalleriets venner i Frognerparken.

Vis arrangement →
Share
Gaveoverrekkelse
juni
18.
12:00 p.m.12:00

Gaveoverrekkelse

I 2020 overrakt Nasjonalgalleriets venner et nytt verk til Nasjonalmuseet. Verkets tittel er Cameo og er et tresnitt skapt i 1980 av Helen Frankenthaler.

Overrekkelsen fant sted på det gamle Arkitekturmuseet (Bankplassen 3), 18. juni 2020, kl 15.00.

Cameo

Kunstner: Helen Frankenthaler
Tittel: Cameo
Datering: (1980)
Teknikk og materiale: Fargetresnitt på papir
Mål: H 1069 mm x B 826 mm
Ervervelse: Gave fra Nasjonalgalleriets Venner, 2020
Inventarnummer: NMK.2019.0374
Betegnelse: Tresnitt

Vis arrangement →
Share
Høvikodden februar 2020
feb.
27.
12:30 p.m.12:30

Høvikodden februar 2020

Torsdag 27. februar var Nasjonalgalleriets Venner på Høvikodden for å se Picasso og - ikke minst - høre Karin Hellandsjø fortelle om serien Suite 347. I løpet av 200 dager vår, sommer, høst 1968 laget den da 87 år gamle kunstneren 347 grafiske verk der kunstneren og hans modell er gjennomgående tema. Hellandsjø pekte, trakk linjer mellom bildene og fortalte engasjert om leken humor, sensuelle scener og en serie som hyller kunsten og livet i Spania før Franco - og hun siterte kunstneren selv: «Hensikten med livet er en gave du må finne, hensikten med livet er å gi den videre."

Vis arrangement →
Share
Julemøte 2019
nov.
27.
12:00 p.m.12:00

Julemøte 2019

Julemøtet 2019 var viet Nasjonalgalleriets plass i det nye Nasjonalmuseet og den nye monteringen av utstillingssalene. Tre engasjerte - og engasjerende - foredragsholdere delte kunnskap og planer med Nasjonalgalleriets venner. Prosjektleder Martin Eia-Revheim fortalte om Sparebankstiftelsens omfattende arbeid for å sikre bygningen i Universitetsgata som visningssted for kunst i fremtiden. Formidlingskurator Ingvild Hammervold ga et godt blikk inn i nye saler i nytt bygg, 3D-animasjoner viste hvordan Nord-Europas største kunstmuseum blir seende ut fra innsiden. Kurator Øystein Ustvedt fortalte om organisering av samlingen og kuratering av saler som vil løfte fram langt flere verk enn tidligere og inviterer til spennende dialog med publikum. Avslutning over et hyggelig måltid i Café Grosch.

Vis arrangement →
Share
Tur til Kistefoss
sep.
25.
2:00 p.m.14:00

Tur til Kistefoss

En uke etter åpningen av The Twist var Venneforeningen på tur til Kistefoss. Avreise med egen buss fra Frognerparken kl. 14.00 siste onsdag i september direkte til omvisning i den spektakulære salen som spenner over Randselva. Det hvite rommet i organisk «twist» skapte en enestående ramme om åpningsutstillingen med Howard Hodgkin og Martin Creed (står til 17. november). Avrunding med middag på Klekken før avreise og retur.

Alle foto: Kim von Arx

Vis arrangement →
Share
Kunst- og kulturhelg i Stockolm
mai
3.
til 5. mai

Kunst- og kulturhelg i Stockolm

  • Google Calendar ICS

Vel møtt til en spennende kunst- og kulturhelg i Stockholm!

Fredag 3. mai

Vi besøker Sveriges Nationalmuseum. Det sto ferdig i 1866 og har vært stengt i flere år pga ombygging/oppussing. Museet åpnet igjen oktober 2018. Omvisning ved Intendant på Nationalmuseumet Carl- Johan Olsson som vil fortelle om bakgrunnen for hvordan museet løste perioden da museet var stengt og hvordan de har bygget opp sin nye utstilling, med tanke på ny innkjøp, utstillings-strategier osv. Mens vi er der, vises en utstilling om dansk gullalder.

Lørdag 4. mai

i rusler gjennom Gamla Stan til Dramaten og tar trikken til prins Eugens Waldemarsudde som ligger på Djurgården i Stockholm. Det var opprinnelig hjemmet til prins Eugen (1865-1947) og er et av Sveriges mest populære kunstmuseer. https://www.waldemarsudde.se/

Omvisning i utstillingen Konst och relationer som omhandler kunstnerkolonien i Grez-sur-Loing, like ved Fontainebleau sør for Paris, på slutten av 1800-tallet. Videre vil omvisningen ta oss rundt i Prins Eugens hus som rommer mye av museets samling. Tid til egen vandring i hagen.

Vi spaserer langs sjøen fra Waldemarsudde til Thielska Galleriet som er et av Sveriges interessante kunstmuseer på södra Djurgården i Stockholm. Etter lunsj vil museumsleder Patrick Steor fortelle om samlingen og dets forhistorie. Galleriet inneholder finansmannen og kunstsamleren Ernest Thiels samling av verk fra svensk billedkunst fra tiden omkring 1900. Thiel solgte bygningen, kunstsamlingen og alt inventar til staten in 1924.

Båttur i Stockholms skjærgård, med middag om bord. Båten går fra Kai Strandvägen.

Søndag 5. mai

Fotografiska - et fotografimuseum som åpnet 2010. Der vises samtidsfotografier av kjente internasjonale fotografer. Etter besøket tar vi ferge fra Skäppsbron-kaien og har lunsj på Ulla Winbladhs restaurant på Djurgården. Her avslutter vi det felles programmet.

Vis arrangement →
Share