2025: Kunstgave til Nasjonalmuseet

15. januar 2025 overrakte Hans Chr Magnus Nasjonalgalleriets venners kunstgave, Jasper Johns, (f. 1930) grafiske arbeid Flag (Moratorium) skapt i 1969, til Nasjonalmuseets direktør Ingrid Røynesdal. Han orienterte også om Venneforeningens historikk og at Nasjonalgalleriets venner i over hundre år har bidratt med over 140 verk av utenlandske kunstnere til Nasjonalgalleriet /Nasjonalmuseet. Verket «Flag» følger opp Nasjonalmuseets prioritering av grafikk fra USAs kunstliv i etterkrigstiden og mer spesielt Jasper Johns virke som grafiker. Direktør Ingrid Røynesdal tok imot kunstverket og Øystein avsluttet gaveoverrekkelsen med en orientering av Jasper Johns liv og virke.

 

2024: Wien 1900

Foredrag ved arkitekt Erik Collett og kunsthistoriker Øystein Ustvedt

Onsdag 14. februar 2024, kl. 1700

Sted: Produksjonsrom 1, 4 etasje (heis), Sentralen

I forkant av Nasjonalgalleriets Venners s reise til Wien våren 2024 arrangerte vi et foredrag med tema Wien rundt 1900. Arkitekt og styremedlem av NGV Erik Collett og kunsthistoriker og kurator i Nasjonalmuseet Øystein Ustvedt fortalte oss om Wien rundt 1900.

Foredraget belyste en storby full av toneangivende kunst, arkitektur og design, men også preget av nyskapende vitenskapelig arbeid, et blomstrende intellektuelt liv og sterke politiske, sosiale og økonomiske kontraster. Erik Collett og Øystein Ustvedt loset oss gjennom det kakofoniske myldret som Wien hadde å by på i denne tiden, med vekt på tidens arkitektur og billedkunst.

 

2022: Kunst og kultur i København

En spennende kunst– og kulturhelg i København med besøk på Lousiana Kunstmuseum i Humlebæk, Arne Jacobsens Bellevue Strandbad, Ordrupgaard i Charlottenlund, Statens Museum for Kunst og Den Hirschsprungske Samling.

Torsdag 31. mars

Vi reiste torsdag kl 14.00 med DFDS. Fri tid på båten til vi møttes til et velkomst-glass. Arkitekt Erik Collett snakket om Arne Jacobsens Bellevue Strandbad og Snøhettas tilbygg på Ordrupgaard. Kunsthistoriker Hans Peter Reiss holdt foredrag om kunstneren Sonia Delaunay som er utstilt på Lousiana Kunstmuseum. Middag ved 20.30-tiden.

Fredag 1. april

Frokost ombord. Buss hentet oss ved båten og turen gikk nordover. Første stopp var ved Arne Jacobsens Bellevue Strandbad. Deretter fortsatt vi til Louisiana Kunstmuseum med omvisning. Lunsj på egen hånd, i en av museets restauranter, og man hadde egen tid i museet til kl 1400. Da gikk bussen sydover til København.

På veien besøkte vi Ordrupgaard Kunstmuseum i Charlottelund. Vi fikk omvisning og egen tid i museet. Bussen tok oss til Hotel Phoenix i København for innsjekking. Vi hadde fri tid frem til felles middag kl 1930 i Restaurant Den Lille Fede i nærheten av hotellet.

Lørdag 2. april

Etter morgenmad gikk vi fra hotellet gjennom Kongens Hage til Statens Museum for Kunst (SMK) og omvisning. Derfra gikk vi til Den Hirschprungske Samling, -rett ved SMK. Omvisning var kl 14.00. Vi møttes til middag kl 19.30, med felles avgang fra hotellet til restaurant Zeleste.

Søndag 3. april

Hjemreise til Oslo

 

2020: Picasso

Torsdag 27. februar 2020 var Nasjonalgalleriets Venner på Høvikodden for å se Picasso og - ikke minst - høre Karin Hellandsjø fortelle om serien Suite 347. I løpet av 200 dager vår, sommer, høst 1968 laget den da 87 år gamle kunstneren 347 grafiske verk der kunstneren og hans modell er gjennomgående tema.

Hellandsjø pekte, trakk linjer mellom bildene og fortalte engasjert om leken humor, sensuelle scener og en serie som hyller kunsten og livet i Spania før Franco - og hun siterte kunstneren selv: «Hensikten med livet er en gave du må finne, hensikten med livet er å gi den videre."

 

2020: Ny gave fra Venneforeningen

Juni 2020: Da direktør Karin Hindsbo ønsket velkommen til overrekkelsen av den nye gaven fra Nasjonalgalleriets Venner, fremhevet hun Venneforeningen som en av de viktigste bidragsyterne til Nasjonalmuseet: «Foreningen har i alle år vært en nær samarbeidspartner for utvikling av museet og museets samling.» Venneforeningens styreleder Hans Christian Magnus sørget for den formelle overrekkelsen av Helen Frankenthalers «Cameo» og fastslo at det er en merkedag for kultur-Norge når Nasjonalmuseet åpner ny utstilling, Deichman Bjørvika åpner for publikum og Nasjonalgalleriets Venner overrekker en ny gave på en og samme dag!

Kurator og styremedlem Øystein Ustvedt presenterte Frankenthaler som «Dronningen av amerikansk etterkrigskunst». Hun var en del av miljøet med de abstrakte ekspresjonistene som Jackson Pollock og Mark Rothko og hadde sitt gjennombrudd på slutten av 1950-tallet. Ustvedt fremhevet hvordan Frankenthaler ofte kobles til Edvard Munch på grunn av sitt arbeid med tresnitt. Nasjonalmuseet har ønsket seg et Frankenthaler-verk i mange år, og det har vært en møysommelig prosess å finne fram til et verk av førsteklasses kvalitet. Nasjonalmuseets nye verk er nettopp det: «Cameo er kjøpt inn direkte fra kunstnerens stiftelse, verket har aldri vært stilt ut og er i topp stand.

Kurator Ingvild Krogvig fortalte engasjert om den nye utstillingen «En samling blir til». Gjennom 141 av de 550 nye verkene som kom til Museet i løpet av 2019 gir utstillingen en hyperkomprimert versjon av Nasjonalmuseets store oppgave: Her er verk fra 1550 til 2019, fra skulptur og billedkunst til arkitektur og kunsthåndverk. Vi som var så heldige å være til stede kunne avslutte med lunsj i Arkitekturmuseets lokaler - der Venneforeningens nye hjemmeside ble lastet opp for første gang. Se: Nasjonalgallerietsvenner.no.

Foto: Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Les mer om verket av Øystein Ustvedt

 

2020: Omvisning Vigelandsparken

Å høre Jarle Strømodden fra Vigelandsmuseet fortelle om Gustav Vigeland en grå onsdag i september ble en hel liten begivenhet. Vandringen begynte like under Monolitten, Vigelands største skulptur hugget fram av en blokk på 470 tonn. Frakten fra Iddefjorden pågikk fra oktober 1926 til februar 1927 og på det meste ble steinen flyttet fem meter om dagen. I 13 år fra sommeren 1939 var de tre menn som hogget fram skulpturen, en svenske, en danske og en nordmann.

Strømodden fortalte engasjert om mannen som hadde få venner og desto flere fiender, som insisterte og fikk det som han ville med planen for parken der alle linjer går ut fra Monolitten. Å skape skulpturer i stein tar tid. Granittgruppene fikk form i 1914-15 og var opprinnelig planlagt for Abelhaugen, men de fleste av dem kom på plass rundt Monolitten først etter andre verdenskrig.

Vigeland anså selv Fontenen som sitt livsverk, men det skulle vise seg at det var Monolitten som ble livsverket. Strømodden omtalte trærne som er samlet i grupper på fem i hvert av de fire hjørnene rundt fontenen så flere av oss så dem som for første gang. Menneskene som omkranser Fontenen, i trærne og på de 60 relieffene, fremstår som i livskriser i ulike faser av livet. Som Strømodden oppsummerte: Vi kan betrakte skulpturene på Broen, rundt Fontenen og i Monolitten som bilder på forskjellige sider ved mellommenneskelige forhold. Det at skulpturene er nakne, uten klær og personlig uttrykk, gjør dem tid- og klasseløse, noe Vigeland var opptatt av.

Sinnataggen er nest siste stopp. Den første skissen skal ha blitt laget i London i 1921. Men Vigeland ga ikke skulpturene sine navn, det var kritiker Lorentzen i Drammens Tidende som først satte navnet på trykk i 1931.

Strømodden fortjener mer enn referat, han må oppleves. Historiene om Oslo kommune og Frognerparken og arbeid til dem som trengte det mest, om trær og grøntarealer, om bronsefontenen og smijernsarbeidene i porten er bare noen av de mange anekdotene som fulgte med vandringen for Nasjonalgalleriets venner i Frognerparken.

 
 
 

2019: Juletreff

Julemøtet 2019 var viet Nasjonalgalleriets plass i det nye Nasjonalmuseet og den nye monteringen av utstillingssalene. Tre engasjerte - og engasjerende - foredragsholdere delte kunnskap og planer med Nasjonalgalleriets venner. Prosjektleder Martin Eia-Revheim fortalte om Sparebankstiftelsens omfattende arbeid for å sikre bygningen i Universitetsgata som visningssted for kunst i fremtiden. Formidlingskurator Ingvild Hammervold ga et godt blikk inn i nye saler i nytt bygg, 3D-animasjoner viste hvordan Nord-Europas største kunstmuseum blir seende ut fra innsiden. Kurator Øystein Ustvedt fortalte om organisering av samlingen og kuratering av saler som vil løfte fram langt flere verk enn tidligere og inviterer til spennende dialog med publikum. Avslutning over et hyggelig måltid i Café Grosch.

 

 
 

2019: Tur til Kistefoss

En uke etter åpningen av The Twist var Venneforeningen på tur til Kistefoss. Avreise med egen buss fra Frognerparken kl. 14.00 siste onsdag i september 2019 direkte til omvisning i den spektakulære salen som spenner over Randselva. Det hvite rommet i organisk «twist» skapte en enestående ramme om åpningsutstillingen med Howard Hodgkin og Martin Creed (står til 17. november 2019). Avrunding med middag på Klekken før avreise og retur.

 

2013: Kunstreise til Barcelona

Fredag 12. april

Vi reiste fra Gardemoen kl. 0900 og ankom Barcelona kl. 1225. Vi dro med felles transport til Hotel St. Moritz, et velrenommert fire stjerners hotell ved Passeig de Gracia. Etter felles lunsj på hotellet hadde vi sightseeing med vår egen guide, Birgit Cortada, for å få et overblikk over byen. Blant annet besøkte vi i Gaudis Sagrada Familia, og vi passerte hans leilighetsbygg La Pedrera. Kvelden var fri til egen disposisjon.

Lørdag 13. april

Vi dro til museer i Montjuït-parken som ligger ca 3 km fra hotellet med buss. På veien så vi severdighetene rundt Placa Espanya og på Montjuïc, som det ikke ble tid til under gårdsdagens sightseeing. Vi fikk omvisning med vår egen guide i Nasjonalmuseet Museo Nacional d ́Art de Cataluna som har en av verdens viktigste samlinger av middelalderkunst og romansk kunst.

Vi hadde felles lunsj på museets førsteklasses restaurant. Etter lunsj fikk vi 3-400 meter til Fundatió Joan Miró med omvisning i verker fra hans 60-årige produksjon.

Vi spiste felles middag på restauranten L’Auca et kvarters gange fra hotellet.

Søndag 14. april

Vi fikk med vår egen guide fra hotellet gjennom Gamlebyen til Picassomuséet der vi fikk guiding underveis. Muséet presenter Picassos tidlige perioder og hans utvikling som ung kunstner. Deretter bega vi oss ca 400 meter til hjertet av Gamlebyen hvor vi ble servert lunsj på restaurant Hostal El Pintor. Etter lunsj fikk vi de par hundre metrene til Barcelonas flotte gotiske katedral, midt i Gamlebyen. Vår guide tok oss med på en omvisning i katedralen.

Mandag 15. april

Hjemreise til Oslo

 

2010: Kunst og vår i Amsterdam

Rembrandt og van Gogh. Kanaler og tulipaner. April 2010.

Fredag 23.april

Vi ankom Amsterdam rundt kl. 10. Etter lunsj på restaurant Haesje Claes besøkte vi Rijksmuseum www.rijksmuseum.nl, som ble åpnet i 1885. Dette er et av Nederlands fremste museer for eldre kunst. Museet var under rehabilitering, men vi fikk anledning til å se hovedverkene Nattevakten av Rembrandt, sammen med malerier av Frans Hals, Vermeer og andre gamle mestere. Etter omvisning hadde vi tid på egenhånd - i museet eller i Amsterdams gater.

Vi møttes igjen til felles kanaltur. En kanalbåt hentet gruppen i nærheten av hotellet. Vi nøt denne hyggelige byen fra vannet. Etter kanalturen var det felles middag på restauranten Het Tuynhuys.

Lørdag 24.april

Johannes Vermeer: Pike med perleøredobb

Vi reiste med buss til Den Haag. Byen har mye å by på av palasser, monumentale bygninger, kunstgallerier og museer, og er dessuten mer oversiktlig enn de fleste andre nederlandske byer, med lange, brede gater og store torg. Byen har ingen skyskrapere og færre kanaler enn for eksempel Amsterdam.

Gruppen besøkte Royal Picture House Mauritshuis, opprinnelig et renessanseslott, nå kunstgalleri. Her så vi blant annet ”Pike med perleøredobb” av Johannes Vermeer, rike samlinger av Rembrandt og andre nederlandske mestere.

Etter besøket her var det mottakelse i Den norske ambassaden ved ambassadør Eva Bugge. Deretter lunsj og tid på egenhånd i Haag. Etter lunsj møttes vi igjen til omvisning i Haags Gemeentemuseum, et av de fineste museene i byen. Gemeentemuseet er i seg selv et kunstverk og var den siste bygningen den kjente hollandske arkitekten Berlage tegnet i 1935. Museet har den største Mondriansamlingen som finnes. Buss tilbake til Amsterdam. Om kvelden var det middag på Restaurant Vijff Vlieghen (De fem fluer).

Søndag den 25.april

Vi besøkte Van Goghmuseet. Museet er viet to store kunstnere: Vincent van Gogh og Paul Gauguin. Her henger det mange titalls malerier av disse store kunstnerne. Deretter busset vi til Keukenhof dette blomstrende hjerte av Holland hvor vi kan se 6- 8 millioner blomster blomstre. En enorm park som bare må oppleves! Lunsj ble servert og tid til å rusle på egen hånd før bussen tok oss ut til Schippol for avreise hjem til Gardermoen.

Under hele turen ble vi ledsaget av skandinavisk- og engelsktalende guider.